Sarıkamış dramı - Müderrisoğlu, Alptekin, 1938-1999. (Ankara)
607, [1] sayfa
Keywords: “Sarıkamış Dramı, Enver Paşa ile Albay Hafız Hakkı'nın kişisel tutkularının çatışmasından, çılgınca tutumlarından, gerçekleri görmezlikten gelerek acımasız emirler vermelerinden doğmuş; sonuçta 2 hafta içinde 90.000'i aşkın Türk genci donarak ölmüştür. Alptekin Müderrisoğlu, 12 Kasım 1914-5 Ocak 1915 tarihleri arasında yaşanan bu tüyler ürpertici dramı, tek başına anlam taşımayan savaşçı anılarını, gazete haberlerini, çarpışmaları, verilen emirleri, belgeleri, komutanların tutum ve davranışlarını gün gün sıralayarak her yönüyle ortaya çıkardı. Enver Paşa yıkılmıştı. Kuşatılmak demek ya vuruşarak ölmek ya da yaralı veya sağlam olarak Ruslara tutsak olmaktı. Bütün o umutlar, Kafkasya Fatihi olma, Turan İmparatorluğu kurma, Mısır'a ve Afganistan'a uzanma düşleri acı bir sonla noktalanıyordu. Her şey bitmişti artık...“ --