Anadolu'da Moğol istilası - Çakır, Oğuzhan. (İstanbul)
256 sayfa
Keywords: “13. yüzyılın en büyük güçlerinden biri olan Moğollar, Orta Asya bozkırlarından başlayarak Doğu’dan Batı’ya uzanan büyük bir fetih harekâtı başlattılar. Cengiz Han liderliğinde 1206 yılında kurulan Moğol İmparatorluğu, Asya’nın büyük bir kısmını ele geçirerek tarihin gördüğü en geniş kara imparatorluklarından birini inşa etti. Çin’den Orta Asya’ya, İran’dan Kafkaslara kadar yayılan Moğol orduları, sadece toprakları değil, halkları ve kültürleri de boyunduruk altına aldı. Dünyanın dört bir yanına korku salan bu devasa güç, 1230’lu yıllarda Anadolu’nun kapılarına dayandı. İlk olarak Harzemşahlar’ı yenilgiye uğratan Moğollar, 1243 yılında Kösedağ Savaşı ile Türkiye Selçuklu Devleti’ni de dize getirdiler. Anadolu, bu büyük imparatorluğun işgal politikalarının bir uzantısı olarak Moğol boyunduruğuna girdi ve bu süreç, bölgenin siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısını derinden etkiledi. Moğolların acımasız askerî gücü ve etkili stratejileri, yalnızca Anadolu’nun değil, dönemin pek çok medeniyetinin kaderini değiştirdi. Anadolu’da Moğol İstilası, 1243-1277 yılları arasında işgale karşı sergilenen farklı tepkileri ele alıyor. Devlet adamlarından Türkmenlere, Ahilerden Mevlevilere kadar farklı kesimlerin, özgürlük mücadelesiyle ya da boyun eğişiyle dolu hikâyeleri gün yüzüne çıkarılıyor. Bağımsızlık için direnenlerin, zulüm ve zillet karşısında boyun eğmeyi reddedenlerin yürek burkan ama ilham veren mücadeleleri tüm detaylarıyla okuyucuya sunuluyor. Anadolu’da Moğol İstilası, Türkiye Selçuklu Devleti’nin çöküş dönemini ve bu dönemin ardında yatan insan hikâyelerini derinlemesine analiz ediyor. Yarım asırdan fazla devam eden bu acı dolu süreçte hem bir devletin yıkılışı hem de özgürlük aşkıyla yanıp tutuşanların direnişi gözler önüne seriliyor. Tarih, yalnızca zaferlerle değil, mücadelelerle de yazılır. Bu mücadeleyi anlamak için doğru yerdesiniz.” --