Enver Paşa'nın son savaşı - İdil, Aydın. (İstanbul)
xvi, 407 sayfa
Keywords: “1917 sonunda vuku bulan Sovyetler devriminden sonra Orta Asyada ortaya çıkan savaş ve devrim ortamında, Türkistanlıların milli bağımsızlık için mücadele hareketi de bir dizi belirsizliğin egemen olduğu bir dönemde gelişti. Bu kitabın konusunu Orta Asyada söz konusu devrimden sonra giderek gelişen çatışmalar süreci şekillendirmiştir: kitap söz konusu dönemdeki gelişmeler süreci içinde, 1921-1922 döneminde Basmacı hareketinin nasıl bir nitelik kazanmış olduğu ve Enver Paşanın Basmacı hareketine neden katılmış olduğunu saptamayı hedef almaktadır. Türkistanlıların milli bağımsızlık mücadelesinin anılan dönemdeki devrimler süreci içinde nasıl bir gelişme gösterdiğinin anlaşılması gibi bir konunun çekiciliğine kapılmamak güçtür. Bu kitap bir bakıma belki de unutulmuş gibi görünen bir tarih kesitinin ve bu kesite ait öykülerin yeniden keşfi gibi bir anlam da taşıyabilir ve bu yönü ile daha ileri çalışmalar yapılmasını da çağrıştırabilir.“ --