Büyük Taarruzun 90. yılında uluslararası Milli Mücadele ve zafer yolu swempozyumu, 02-04 Ekim 2012 / Uşak (Ankara)
2 c.
Keywords: I. Dünya Savaşı sonunda çok milletli, çok dinli ve kültürlü imparatorlukların tasfiye edildiği bir süreçte Osmanlı Devleti, Batılı büyük devletlerin şark meselesi siyaseti neticesinde parçalanmıştır. I. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Mondros Mütarekesi ile İtilaf Devletleri, Anadolu’da işgallere başlamıştır. Türk halkı, Mustafa Kemal Paşa önderliğinde birleşerek üzerinde yaşadığı toprakları düşman kuvvetlerine karşı savunmak için mücadeleye girişmiştir. Yunan kuvvetlerinin İzmir’i işgal etmesi ve Batı Anadolu’da ilerlemesi bütün yurt genelinde büyük tepkilere neden olmuştur. Bunun neticesinde Kuva-yı Milliye teşkilatları silahlı mukavemete başlamıştır. Oluşturulan Nizami kuvvetlerle Türk Ordusu, İnönü Muharebelerinde Yunan ilerleyişini durdurmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın Başkumandan olduğu Sakarya Meydan Muharebesi’nde, bu düşman kuvvetleri mağlup edilmiştir. Türk Ordusu, 26 Ağustos 1922′de Afyonkarahisar’dan Büyük Taarruza başlamış, 30 Ağustos 1922′de Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile işgal kuvvetlerini Dumlupınar’dan Uşak-İzmir istikametine doğru sürmüştür. İzmir, 9 Eylül 1922′de Yunan işgalinden kurtulmuş, sonrasında Lozan Antlaşması ile çizilen sınırlar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur.