Zübdet'ül-Haleb min Târîhi Haleb'de Selçuklular, H. 447-521 = 1005-1127 - Kemâlüddîn İbnü'l-Adîm, 1192-1262. (Ankara)
ix, 202 s.
Keywords: "İbnü'l-Adim'e ait arapça bir kroniğin 1. ve 2. Ciltlerinde yer alan Selçuklu tarihiyle ilgili bilgiler, Prof. Dr. Ali Sevim (1928-2013) tarafından seçme, tercüme ve değerlendirme yoluyla Türkçeye kazandırılmıştır. İbnü'l-Adim, Zübdetü'l-Halep Min Tarihi Haleb adlı eserinde Hicri 447-521 = Miladi 1055-1127 yılları arasında geçen olayları kaydetmiştir. Bu tarihler arasında Selçuklu tarihiyle ilgili bilgiler iki cilde dağınık olduğu için elinizdeki çalışmada Zübdetü'l-Haleb'in verdiği bilgiler bir araya toplanmış; gerek bağlantı paragraflarıyla, gerekse dipnotlar vasıtasıyla değerlendirilmiş ve diğer kaynaklarla karşılaştırılmıştır. Selçuklu tarihinin önemli simalarında Alp Arslan, Melikşah, Kutalmışoğlu, Tacüddevle Tutuş, Arslan Besasiri, Hanoğlu Harun, Emir Mahmud, Emir Afşin, Sunduk et-Türki, Emir Nars, Uvakoğlu Atsız et-Türki, Ahmedşah, Şerefüddevle Müslim, Melik Rıdvan, Melik Dukak, Muhammed Tapar, Melik Alp Arslan (Melik Rıdvan'ın oğlu), Sultanşah, Lül'lü, Yaruktaş, Artukoğlu İlgazi, Şemsüddevle Süleyman, Belek Gazi, Abdülcebbaroğlu, Dübeys, Aksungur el-Porsuki, Temürtaş, İzzaddin Mesud gibi sultan ve emirlerle Romanos Diogenes, 2. Baudouin ve Joscelin gibi Bizans ve Haçlı komutanlarıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bilhassa Malazgirt Savaşının genişçe anlatıldığı eserde Sultan Alp arslan ve oğlu Melikşah'la ilgili bilgiler ve Selçuklu sultan ve emirlerinin Abbasilerle ilişkilerini konu alan pasajlar ağırlıktadır. Ayrıca Selçuklu-Haçlı ilişkileri de Zebdetü'l-Haleb'de önemle ele alınan bir diğer konudur. Bu sebeble eseri tercüme yoluyla hazırlayan Prof. Dr. Ali Sevim, kitaba Haçlı Seferleriyle ilgili temel bilgileri içeren bir bölüm eklemiştir." -- Yayıncı.