İlâc-nâme - Yastı, Mehmet.
216 sayfa
Keywords: Arka kapak: Tarihin en eski mesleklerinden olan tıpla ilgili bazı çalışmaların çeşitli inanç sistemleriyle örülü bitkisel tedavilere dayandığını tıpla ilgili tarihi eserlerden görmek mümkündür. Üzerinde çalıştığımız eser Kitabu ‘İlac-name adını taşımaktadır. Eser, miladi 1556 yılında Muhammed adlı biri tarafından İstanbul‟da istinsah edilmiştir. Eserde baş, göz, ağız, diş, bel, makat kaşınması, idrar kaçırma gibi hastalıkların şifasında kullanılacak bitkiler, macunlar ile bunlardan ilaç hazırlama reçeteleri sade bir Türkçe ile açıklanmıştır. Bu hastalıklara iyi gelecek yiyecekler ile zararlı yiyecekler hakkında bilgi verilmiş, çeşitli tavsiyelerde bulunulmuştur. Eser; Giriş, İnceleme, Çeviri Yazı, Sadeleştirilmiş Metin, Dizin, Ekler Dizini ve Tıpkıbasım‟dan meydana gelmektedir.