Sümer-Bâbil Tufan ve Yaratılış Destanları (İstanbul)
199 sayfa
Keywords: “Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi Sümer-Bâbil Tufan ve Yaratılış Destanları eseriyle Eski Mezopotamya’nın kültürel mirasını onurlandırmaya devam ediyor. İnsanın ortaya çıkışı, toplumsal düzenin ilk kuruluşu, tanrılar ve doğanın oluşumunu konu alan yaratılış destanları, yaratılış büyüleri ile insanlığın ilk büyük yok oluş ve diriliş anlatısı olan tufan destanlarının Sümer ve Bâbil halklarının kültürel ve dinî yaşamlarında çok önemli bir yeri vardır. Elinizdeki bu kitap, bu destanların hepsini Türkçede ilk kez bir araya getiren ve tüm nüshaların (kazılarda en son bulunanlar dahil tüm nüshalardaki korunmuş tüm fragmanların) özgün dillerinden karşılaştırmalı çevirilerini içeren biricik, kapsamlı ve yetkin bir çalışmanın eseridir. Yedi Tanrının Doğuşu, Enlil Destanı, Enki ve Dünya Düzeni, Ninurta ve Anzu Destanı, Bâbil’in Ağır İşleri, Dunnu Teogonisi, Canlılar ve Nesnelerle İlgili Yaratılış Destanları (kazma, tahıl, ağaç kamış, yaz-kış, kuş-balık, kral, örümcek vd.), Yaratılış Büyüleri, Sümer Tufan Destanı, tufan anlatıları (Ugarit, Hitit ve Antik Yunan) ve daha pek çok dikkat çekici metne Bâbil Yaratılış Destanı –Enuma Eliş– ve Bâbil Hemeroloji Serisi –Uğurlu ve Uğursuz Günler Takvimi– kadar önem atfedilen Atra-ḫasīs Destanı ve Atra-ḫasīs Tufan Destanı eşlik ediyor.” --