20. yüzyıl Avrupa iktisat tarihi - Berend, Ivan Tibor, 1930- (İstanbul)
xv, 374 sayfa
Keywords: “Avrupa iktisat tarihinin önde gelen isimlerinden Ivan T. Berend, 20. yüzyılın başlangıcından günümüze ekonomik rejimleri ve uygulamalarını çeşitli yönleriyle ele alan öncü eserinin bu yeni baskısında, 2008 finansal-ekonomik krizinin sebepleri ve etkileri de dahil, yakın dönemdeki olayları da kapsayan bir güncelleme yapıyor. Berend’in bu çok önemli çalışması krizleri, devrimleri, savaşları ve benzersiz teknolojik başarılarıyla tam bir “aşırılıklar çağı” olan 20. yüzyılı, Avrupa’daki çeşitli iktisadi rejimlerin yükseliş ve düşüş süreçleri üzerinden inceliyor. 20. Yüzyıl Avrupa İktisat Tarihi, “laissez faire” rejiminden Keynes’çi müdahalelere, totaliter sistemlerin ekonomik dirijizminden karma ekonomiye ve refah devletinin yükselişine, en nihayetinde de küreselleşmeye, 2008 krizinin ardından Avrupa’nın son dönemdeki ekonomik sorunlarına uzanan, Avrupa’nın iktisadi gelişiminin bütüncül, kıyaslamalı bir anlatısını sunuyor. İktisat tarihini siyasal tarihle iç içe ve son derece kolay okunacak bir şekilde anlatan bu kitap, Avrupa’nın çeşitli bölgeleri arasındaki karşılaştırmalı yaklaşımı ve neden-sonuç ilişkilerindeki parlak yorumlarıyla önemli bir boşluğu dolduruyor.” --