İstanbul Yahudi Cemaatinin tarihi oluşum yılları, 1453-1566 - Rozen, Minna, 1947- (İstanbul)
xii, 529 sayfa
Keywords: “Minna Rozen İstanbul Yahudi Cemaati’nin Tarihi’nde, Konstantinopolis’in Rumca konuşan Romaniot Yahudi cemaatinin, İber Yahudilerinin gelişiyle uğradığı dönüşümü gözler önüne seriyor. İspanya ve Portekiz’den kovulan İber Yahudilerinin İstanbul’a sığınmasıyla, etnik açıdan çeşitlilik gösteren, yerinden edilmenin travma ve izlerini taşıyan bir Osmanlı topluluğu haline gelen İstanbul Yahudi cemaatinin çok katmanlı tarihiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu cemaatin kültürel ve toplumsal değerleri üzerindeki Osmanlı etkilerinin de izini süren Rozen’le birlikte, Osmanlı tarafından fethedilmiş İstanbul semalarında hayali bir kuşun kanatlarında bir yolculuğa çıkıyoruz adeta. 14. yüzyıl sonunda nüfusu günbegün azalan, adeta can çekişmekte olan Konstantinopolis’in de İstanbul’a; başka deyişle, emperyal bir güç olarak sahneye çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentine dönüşümünü Yahudi cemaatinin tarihiyle birlikte adım adım izlediğimiz bir yolculuk bu.“ --