Günümüz Türkçesiyle Evliyâ Çelebi seyahatnâmesi. - Evliya Çelebi, 1611-1684?. (İstanbul)
2 cilt (2. kitap 1. c. xxi, 386 sayfa ; 2. kitap 2. c. [4] sayfa, sayfa 387-722)
Keywords: “Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nin ikinci cildi İstanbul'dan Mudanya'ya deniz yoluyla gerçekleştirilen kısa fakat çok güzel hikâye edilmiş bir yolculukla başlar. Eski payitaht Bursa'dan sonra Bolu üzerinden Karadeniz kıyılarındaki Trabzon başta olmak üzere büyüklü küçüklü belli başlı şehirlere; Erzurum yoluyla İran'a Kafkasya'ya, Kırım ve Girit'e uzanan savaşlar, iç çekişmeler ve özellikle Kafkas şehirleri ve halklarıyla ilgili çok ilginç tespitlerle dolu bir dönemin hikâyesi anlatılmaktadır.” --