Türk istihbarat tarihi (İstanbul)
904 sayfa
Keywords: “Ülkemizde istihbaratla ilgili çalışmaların sayısında son yıllarda bir artış yaşanmıştır. Buna rağmen, Türk tarihinin başlangıcından günümüze kadar gelen süreci içeren kapsamlı bir eser yazılmamıştır. “Türk İstihbarat Tarihi” başlığı altında işlenebilecek konunun kapsamı, Türk tarihinin başlangıcından günümüze kadar istihbarat faaliyeti ve bunu yürüten kurumları içine almak zorundadır. Bu da yaklaşık iki bin yıllık bir tarih ve farklı coğrafyalarda kurulmuş onlarca devletin tarihiyle bağlantılıdır. Birbirini tamamlayacak nitelikte birçok bölümün bulunduğu bu kitap, kapsadığı zaman dilimi ve içerik olarak Türk istihbarat tarihi konusunda akademik nitelikteki ilk örnektir. Yaklaşık iki bin yıllık bir tarihi süreçte istihbaratın bugünkü modern yapıları ortaya çıkaran kurumsallaşma serüvenini, kafalardaki daha önce bahsi geçen tahrif edilmiş ve yanlış bilgiden kurtararak anlatmak amacındadır. Kitap, geçmişten günümüze kadar olan süreçte Türk devletlerinin istihbarat kültürleri, örgütleri ve algıları, istihbarat olayları, istihbarat, karşı istihbarat, espiyonaj, kontrespiyonaj faaliyetleri ve istihbarat çarkı çerçevesinde istihbarat yaklaşımları ve istihbarat teorileri doğrultusunda bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır.” --