Karadeniz Rumları ve Yunanistan, 1914-1923 - Biber, Tuğba Eray, 1981- (İstanbul)
xxxiv, 315 sayfa
Keywords: “Milli Mücadele’nin başarıya ulaşabilmesi için lojistik desteğin iyi durumda olması gerekiyordu. Bu lojistik destek, Karadeniz üzerinden yapılıyordu. Batı cephesinde Türk-Yunan savaşı devam ederken Ankara Hükümeti’nin Rusya’dan yaptığı silah sevkiyatını engellemek için Yunan gemileri Karadeniz’e çıkarak abluka uygulamaya çalıştı... ...Yunan gemileri, Karadeniz’deki Türklere ait deniz vasıtalarını taciz ederek bazı şehirleri bombaladı. Yunanistan’ın bu faaliyetlerinin yanı sıra yerli Rumları örgütlemesi Ankara Hükümeti’nin, bazı önlemler almasını zorunlu kıldı. Yunanlıların bir çıkarma yapmaları halinde onlara katılmalarından kuşku duyulan kıyı Rumları, içerilere gönderildi. Bu kitap dönemin bilinmeyenlerini yeni bilgiler ışığında ortaya koymaktadır. 20 YY başlarındaki Türk- Rum münasebetine Tarih alanında olduğu kadar sosyal ve kültürel alanda da dikkat çekmekte, temellerini ve mücadelenin ipuçlarını okuyucuya akıcı ve keyifli bir dille vermektedir.” --