Milli Mücadele kahramanı Giresunlu Osman Ağa - Beyoğlu, Süleyman. (İstanbul)
346 sayfa
Keywords: “Millî Mücadele'nin sisler altında kalmış birçok tartışmalı şahsiyeti vardır. Bu kimseler hakkında yeterli bilimsel araştırmalar yapılmadan çok kolay hükümler verilmektedir. Bu peşin hükümler genellikle hiçbir haklı ve mantıklı gerekçeye dayanmasalar da kamuoyunda bir ön yargılar zinciri oluşturabilmektedir. Bu kitapta üzerinde haklı veya haksız bazı iddiaların bulunduğu Giresun ve çevresinin en önemli Kuvâ-yi Milliye kahramanı olan Osman Ağa veya bilinen adıyla Topal Osman'ın Millî Mücadele tarihindeki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır. Osman Ağa, o kadar bahtsızdır ki ölümünden seksen yıl sonra bile mezar taşı kazınabilmekte ve haksız hücumlara uğrayabilmektedir. İstiklâl Savaşı Gazisi Yarbay Osman Ağa'nın Çankaya Köşkü’ne kadar uzanan hayatı ve hazin sonu yeni belge ve bulgulara dayanılarak ilk kez bir akademik araştırmanın konusu oldu. Burada yapılmaya çalışılan, vatan hizmetleri hem TBMM hem de Mustafa Kemal Paşa tarafından tasdik edilen Giresunlu Osman Ağa'yı bazı kimselerin yaptığı gibi peşinen övmek veya kötülemek değildir. Aksine belge ve bulguların ışığında Osman Ağa gerçeğine ulaşılmaya çalışılmıştır. Son nefesine kadar Atatürk’e bağlılıktan ayrılmayan Osman Ağa'nın ateş ve barut kokuları arasında geçen hayatı gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Siyasete kurban giden büyük bir Kuvâ-yi Milliyeci'nin beklenmedik ve şüpheli ölümü kitabın konuları arasındadır.” --