Ermeni tarihi - Nur, Rıza, 1879-1942. (İstanbul)
344 sayfa
Keywords: “Rıza Nur Ermeni Tarihi isimli bu eseri Mısır'da sürgünde iken yazmaya başlamışsa da -eserinde Lozan ve Cumhuriyet devrimlerine yaptığı atıflar dikkate alındığında- muhtemelen 1925-26 yılında tamamlamıştır. Arap harfli Osmanlı Türkçesiyle yazılan bu eser, bugüne kadar yazma olarak kalmış ve bu nedenle araştırmacılar tarafından yeterince istifade edilememiştir. Söz konusu eser, belirli bir tarihte Almanya'ya intikal etmiş olup orijinali hâlâ Almanya'da muhafaza edilmektedir. Türkiye'deki ilk yayını elinizdeki neşirdir. Ermeni Tarihi eseri, büyük ölçüde eski çalışmalara ve kaynaklara dayanmaktadır. Bu nedenle, yeni araştırmalarla yanlışlığı ortaya konulan bazı bilgilerin tekrar edildiği görülmektedir. Rıza Nur'un şahsi yorumlarının bir kısmına katılmak mümkün değildir; yazar, bazı bölümlerde Ermenilerle ilgili sert genellemelerde bulunmuş ve ağır eleştiriler yapmıştır. Ermeni tehciri konusunda da zaman zaman genellemelere giderek aşırı ithamlar kaleme almıştır. Bu neşirde, yazarın aşırı genellemeleri düzeltilmemiş veya şerh edilmemiş, okuyucuya Rıza Nur'un ele aldığı konularla ilgili görüş ve yaklaşımlar olduğu gibi aktarılmıştır.” --