Kanunî'den IV. Murad'a tarih kayıtları, 960-1044/1553-1634 (İstanbul)
255 sayfa
Keywords: “Osmanlı tarihinin en önemli kaynak serilerinden biri de mecmualardır. Farklı amaçlar için hazırlanan mecmuaların bu güne kadar tam bir listesi dahi yapılamamıştır. İçerisinde birçok yazışmayı ihtiva eden mecmualar ile ilgili çalışmalar ilerledikçe birçok yeni bilgiye ulaşılacaktır. Yeni bilgiler ihtiva eden mecmualardan biri de elinizdeki eserdir. Bu mecmuada Kanunî'den IV. Murad'a kadar 1553-1634 yılları arasındaki kayıtlar mevcuttur. Aslında ilmiye sınıfındaki tayin kayıtlarını ihtiva eden mecmuanın kenarlarında farklı zamanlarda günlük notlar alınmıştır. Bu notlar sayesinde 1553-1634 yılları arasındaki birçok hadiseyi ilk defa öğrenmekteyiz. Mecmua, Süleymaniye ve Sultanahmet Camiilerinin açılmasından, İstanbul'a yönelik ilk Kazak saldırılarına, III. Mehmed, I. Ahmed ve Koca Sinan Paşa'nın ölüm sebeplerinden, I. Mustafa'nın sünnet edilmesine ve kardeşlerini öldürmek istemesine, askerî isyanlar ve darbe planlarına kadar birçok yeni bilgiyi ihtiva ediyor.” --