Sorularla Bizans İmparatorluğu tarihi - Usta, Aydın, 1975- (İstanbul)
336 sayfa
Keywords: “Büyük Roma mirasçısı durumdaki Bizans, Doğu ile Batı arasında sıkışıp kalan bir imparatorluktur. Varlığını sürdürdüğü yüzyıllar boyunca söz konusu mirasın peşinden koşmasına karşın istediğini elde etmek konusunda hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Onu bu şekilde batıdan uzaklaştıran Doğu Roma'dan Bizans'a dönüşümü sağlayan sebepler nelerdi? Bizans adı nasıl ortaya çıkmıştır? Büyük Konstantinus niçin geleneksel başkenti Roma'dan uzaklaşıp doğuda yeni bir yeni bir başkent kurmak ihtiyacını hissetmiştir? IV. yy. da başlayıp yıkılışına kadar devam eden mezhep mücadeleleri Bizans'ı nasıl etkilemiştir? Zaman içinde Grekleşen Bizans'ın sosyo-kültürel hayatı ve hukuk mekanizmasında ne gibi değişiklikler meydana gelmiştir? Bütün tarihi boyunca siyasî-askerî ve sosyal anlamda en fazla muhatap olduğu Türklerle olan münasebatı nasıl olmuştur? Doğu'da başlayan İslam fetihleri Bizans açısından ne gibi neticeler doğurmuştur? Haçlı Seferlerini başlatanlar için Bizans nasıl bir anlam ifade etmektedir? Bizans için 1204 faciasına giden yol nasıl açılmıştır? Son dönemlerini geçmişteki ihtişamlı günlerinin gölgesinde yaşayan Bizans'ın hayatta kalmak için neler yapmış ve çabaları nasıl sonuçlanmıştır? Bizans İmparatorluğu tarihi hakkında merak edilen, yukarıda aktarılanların dışında daha birçok sorunun cevabını bu kitapta bulabilirsiniz.” --