Molla Lûtfi - Gökyay, Orhan Şaik, 1902-1994. (İstanbul)
71 sayfa
Keywords: “Molla Lûtfi, Osmanlı tarihinde eserlerinden ziyade şahsiyetiyle yer alan ender insanlardan birisidir. Dinî, edebî, felsefî ve fennî ilimlerde eser vermiş bir âlim olan Molla Lûtfi, tarihte bu eserleri ve mahiyetlerinden ziyade yaratılış özellikleri yani şahsiyeti ve buna bağlı olarak başına gelen hadise ile daha çok anılmaktadır. Hakkında açılan zındıklık ve ilhâd suçlamasıyla yargılandıktan sonra 23 Ocak 1495 tarihinde cezası Atmeydanı’nda boynu vurulmak suretiyle idam edilen ve naaşı Eyüp’e gömülen Molla Lûtfi kendisinden sonra da kaynakların bu elim hadiseyi teessüfle anmasına sebep olmuş bir Osmanlı âlimidir. Elinizdeki bu kitap, Molla Lûtfi hakkında yapılan çalışmaların ilklerinden olması sebebiyle önemli olmasının yanı sıra hasetlik belasına uğramış bir Osmanlı âliminin Orhan Şaik Gökyay’ın gözünden günümüz insanına anlatımıdır.” --