İstihbaratta yöntemler - Çencen, Namık. (İstanbul)
175 sayfa
Keywords: “Yapılandırılmış Analiz Teknikleri, istihbarat analizcilerinin kanıtlanmış bilişsel sınırlamalarıyla başa çıkmalarına, analitik ön yargılarını bertaraf etmelerine ve sorgulanmamış zihinsel modeller veya zihniyetlerle ilişkili sorunlarla açıkça yüzleşmelerine yardımcı olan teknikler bütünüdür. Analizcilerin daha titiz düşünmelerine, varsayımları inceleyerek test etmelerine olanak sağlar. Kitapta, ortaya çıkışından günümüze konu alınan Şeytanın Avukatlığı tekniği ise Yapılandırılmış Analiz Tekniklerinin büyüyen yapısı içinde bir karşıt teknik olarak kabul edilmektedir. Şeytanın Avukatlığı analiz tekniğinin, istihbarat ürünlerinin kalitesinin eleştirel bir şekilde gözden geçirilmesinde, istihbarat analizindeki ön yargılara ve aşırı baskın zihniyetlere karşı koyması açısından önem arz ettiği söylenebilir. Şeytanın Avukatlığı analiz tekniğinin amacı, hâkim görüşün doğruluğuna ilişkin yeni düşünceleri teşvik etmektir. İstihbarat kurumları tarafından istihbarat değerlendirmelerinin formüle edilmesinde ve politikacılar tarafından bu değerlendirmelere dayalı stratejik karar alma süreçlerinde “Şeytanın Avukatı” mekanizmasına önem verilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.” --