Amerika'da bir Fenerbahçeli - Kenaroğlu, Barış, 1981- (İstanbul)
128 sayfa
Keywords: “Spor, bilhassa futbol, bir insanı yabancı bir memlekette hayatın zorluklarından koruyabilir mi?” Fenerbahçe ve Türk Milli futbol takımının ünlü oyuncusu Hasan Kâmil Sporel, Resimli Gazete’de yazdığı yazı dizisine işte bu cümleyle başlamıştı. 24 Mart 1928 ile 7 Temmuz 1928 tarihleri arasında 16 bölüm halinde yayımlanan tefrika, “Amerika’yı tanımak isteyen gençlere bir hizmet edebilmek için” okuyucu ile buluştu. Hasan Kâmil Bey genç yaşında atıldığı Amerika macerasını aktarırken; sadece sporcu kimliğiyle değil, aynı zamanda genç bir Osmanlı Türkü olarak 20. yüzyılın ilk çeyreği için önemli bilgiler verdiği gibi içinde yaşadığı dönemin ruhunu mükemmel bir şekilde yansıtıyordu. Bu kitapta Hasan Kâmil Bey’in Titanik faciasından, bir makarna çeşidi olan spaghetti’ye; Mekteb-i Sultani’den, ilk otomobil markalarından biri olan Olds Mobile’e; ünlü diplomat Celal Münif Bey’den, Türk tarihinin en şöhretli vapuru Gülcemal’e kadar uzanan anılarını okuyacak ve genç bir adamın vatan özlemine tanık olacaksınız.” --