Haçlı hikâyeleri - Usta, Aydın, 1975- (İstanbul)
143 sayfa
Keywords: “Haçlı seferleri tarihi kimi zaman ironik, kimi zaman ilginç kimi zaman hayranlık uyandırıcı kimi zaman ise dehşete düşüren hikâyelerle doludur. Öyle ki bazen kazanılan bir savaşın kaderi saatlere bağlı olabilmiş, kardeş ve dost kabul edilenler yağma ve katliama maruz bırakılabilmiş, aforozlu bir imparator bu şekilde çıktığı bir seferlerle hem de tek bir kılıç sallamadan Kudüs'ü Hıristiyanlık adına geri alabilmiştir. Söz konusu hikâyeleri besleyen ana kaynak ise din olgusunun dışında mücadelenin taraflarının yekdiğerine karşı ön yargıları, nefret ve kızgınlığı ya da bunun tam aksine gösterdiği cömertlik ve iyi niyet olabilmiştir. Belek'ten Selahaddin'e, I. Baudouin'den Arslan Yürekli Richard'a kahramanların hikayeleri de bu şekilde ortaya çıkmıştır. Bu kitapta Haçlı seferleri tarihi içinde has bahse konu hallerin bir yansıması olarak ortaya çıkan hikâyeler anlatılmaya ve böylelikle Haçlı seferleri farklı bir açıdan aktarılmaya çalışılmıştır.” --