Çarlık dönemi Rus istihbaratı - Temir, Erkam, 1987- (İstanbul)
172 sayfa
Keywords: “Rus istihbaratı denildiğinde, genellikle yirminci yüzyılda öne çıkan örgütler olan ÇEKA, KGB, GRU ve FSB akla gelir. Hâlbuki Rus istihbarat geleneğinin köklerini onuncu yüzyıla kadar götürmek mümkündür. Bu eser, Rus istihbaratının temellerini, tarihî serüvenini, önemli operasyonlarını, istihbaratçılarını ve bu gizemli dünyanın perde arkasında yaşanan olayları anlatıyor. Kitapta, Rus istihbaratının Polonya kralını ya da Fransa Dışişleri bakanını elemanlaması / angaje etmesi, Karl Marks’ın angajesine yönelik faaliyetler, Rusların Osmanlı’daki ve İstanbul’daki örtülü istihbari faaliyetleri, göçmenlerin bilgi kaynağı ve operasyon nesnesi olarak kullanılması, metropolitlerin ve başpiskoposların Rus istihbaratı ile yakın ilişkileri, teknoloji casusluğu, biyografik istihbarat, ilk anarşist-terörist örgütlere karşı terörle mücadele istihbaratının rolü, medikal istihbarat mücadelesinin öncülleri, ajan yazarlar üzerinden entelektüel propaganda ağı kurulması, Rus istihbaratının kurumsallaşma süreci ve Kırım Harbi sonrasındaki dönüşümüne ilişkin kesitler ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Tüm bunlar, Rus istihbarat geleneğinin tarihsel yöntem ve faaliyetlerinin günümüzdeki sürekliliğini anlamamıza yardımcı olacaktır.” --