Kadim dünya coğrafyası - İdrîsî, Şerif, 1100?-1165?. (İstanbul)
231 sayfa, [28] sayfa harita
Keywords: “Bu çalışmada İslam dünyasındaki büyük coğrafyacılardan Şerif el-İdrisî’nin Nüzhetü’l-Müştak adlı coğrafya kitabının Akdeniz, Türkiye, Avrupa kısımlarının tercümesi verilmektedir. Bu bölgelerden bilhassa Avrupa coğrafyası İslam coğrafya kitaplarında genellikle ihmal edilmekte veya çok kısa yazılmaktadır. Bu tercümeyle biz bu eksikliği tamamlamaya çalıştık. Avrupa kıtasında İngiltere, İskandinavya, Rusya dahil Avrupa coğrafyasının tamamına yakını verilmektedir. Bununla beraber İdrisî coğrafyasında bazı hatalar vardır. Bu hataların bir kısmına tercüme işlemi yapılırken çalışmada işaret edilmiştir bir kısmı ise Avrupa tercümelerinde bile tam aydınlatılmamıştır. Çalışma içerisinde gerekli açıklamalarda bulunarak en yalın biçimde okuyuculara İslam coğrafyacılarının eksik bıraktıkları kısımları tanıtmaya çalıştık.” --