Osmanlı'dan Cumhuriyet'e devlet ve toplum hizmetinde bir aile Subaşızâdeler - Yıldıztaş, Mümin. (İstanbul)
144 sayfa
Keywords: “Yakın dönem tarihimize baktığımızda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e maddi ve manevi birçok değerin intikal ettiğini görürüz. Bu değerler arasında toplum ve aile yapısı muhakkak ki ön planda yer alan unsuru oluşturur. Osmanlı döneminde çeşitli alanlarda ülkeye ve topluma hizmet etmiş aileler Cumhuriyet’e geçişle birlikte varlıklarını sürdürdükleri gibi hizmetlerine de devam etmişlerdir. Bunlar arasında Subaşızadeler ailesinin de önemli bir yeri vardır. Aile fertleri, Osmanlı’dan günümüze değin, millî bir duruş sergileyerek, sosyal, iktisadi, kültürel ve başka birçok alanda ülkeye ciddi katkılar sunmuşlardır. Ailenin özellikle Millî Mücadele’ye olan katkısı takdire değer. Subaşızade ailesinin tarihsel serüvenini okurken, aynı zamanda ülkenin genel atmosferini ve yaşanmışlıkları takip edebilmek de mümkün olmaktadır. Arşiv kaynakları ile zenginleştirilmiş “Subaşızadeler” kitabını, yakın döneme ve aile tarihine ilgi duyanlara hararetle tavsiye ederim. Prof. Dr. Vahdettin Engin. Tarihin dönüm noktalarındaki liderlerin biyografilerinde çevresindeki insanların önemi pek vurgulanamayabilir ya da okurun gözünden kaçar. Elimizdeki kitabın en önemli tarafı tarihî olayların tam ortasında yer alan insanların rollerinin hakkıyla anlatılmasıdır. Subaşızâdeler köklü bir ailenin tarihini titizlikle araştıran bir kitap. Ailenin Osmanlı Dönemi arşiv belgelerinden mezar taşlarına kadar, ulaşılabilen bütün kaynaklardan iğneyle kuyu kazarcasına araştırılmış. Kurtuluş Savaşı yıllarında ise Mustafa Kemal (Atatürk) ve Fevzi Çakmak’la kurulan ilişkiler bambaşka ayrıntıları ortaya çıkarıyor. Aile fertlerinin Trakya Paşaeli Cemiyeti ve Mim Mim grubunda yaptığı faaliyetleri belki de ilk defa bu kitapta okuyup belgelerini göreceksiniz. Prof. Dr. Haluk Oral. Subaşızâde ailesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan süreçte devlet hizmeti ve toplum yararına yaptıkları çalışmalarla önemli bir yere sahiptir. Millî Mücadele döneminde Trakya ve İstanbul’da aktif olarak faaliyet gösteren aile; silah sevkiyatı, milis kuvvetlerin saklanması ve direniş hareketlerinin organize edilmesinde önemli roller üstlenmiştir. Ahmet Muhtar Merter ve Tevfik Salim (Sağlam) Paşa gibi önemli üyeleriyle, toplum yararına büyük emekler vermişlerdir. Bu kitap, Subaşızâde ailesinin tarihini ve topluma katkılarını sunmaktadır. Doç. Dr. Tuğba Eray Biber.” --