Beynelmilel usul-i temsil iskân-ı muhâcirîn - Goç, Van P. (İstanbul)
249 sayfa
Keywords: “Arap alfabeli Türkçe metinden, Lâtin esaslı yeni Türk alfabesine aktarılan Beynelmilel Usul-i Temsil İskan-ı Muhacirin adlı bu çeviri kitap Van P. Goç tarafından yazılmış ve Habil Adem tarafından Osmanlı Türkçesine çevirisi yapılarak Aşair ve Muhacirin Mûdürüyet-i Umumiyesi tarafından Matbaa-i Orhaniye’de H. 1334 (M. 1918) tarihinde yayımlanmıştır. Bir bölgenin sömürgeleştirilmesi veya koloni haline getirilmesi için göçmenler getirilip orada iskân edilmesi veya bir devlet tarafından hakim olduğu ülkeye dışarıdan göçmenler sevkedilerek yerleştirilmesi ve bu göçmenlerin o ülkeye uyumlarının sağlanması tarih boyunca pek çok devleti uğraştıran konuların başında gelmiştir. Elinizdeki Beynelmilel Usul-i Temsil İskan-ı Muhacirin adlı eser tarih boyunca bilinen ve sıkça başvurulan bu yöntemin 19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyıl başlarında sömürgecilik siyasetindeki yeri, önemi ve uygulanması hakkında bilgi vermektedir. Eserde söz konusu yüzyıllarda dünya siyasetinde etkili olan İngiltere, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda gibi büyük devletlerin yanı sıra yeni kurulan Arjantin, Brezilya, Meksika gibi güney Amerika devletlerinin göçmen iskân politikaları ve hatta büyük devletlerin Amerika, Afrika ve Avustralya’daki sömürgelerinde izledikleri göçmen yerleştirme yöntemleri açıklanmaktadır.“ -- Arka kapak.