Velid Ebuzziya'nın Lozan mektupları - Ebüzziya, Velid, 1882-1945. (İstanbul)
688 sayfa
Keywords: “... Bu anlaşma ile yalnızca yeni bir devlet kurulmamış, emperyalist güçlere karşı yüzyıllarca devam eden bağımsızlık ve varoluş mücadelesi başarıyla sonuçlandırılmıştır... Türkiye Cumhuriyeti'nin kurcusu büyük Atatürk Lozan Anlaşmasını şöyle değerlendirmektedir: Lozan Muahedesi, Türk Milleti ve aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Muâhedenamesi ile ikmal edildiği zannedilmiş, büyük bir süikasdin inhidamını ifade eden bir vesikadır. Osmanlı devrine ait tarihte eşi görülmemiş bir siyasi zafer eseridir... Bu çalışmada Lozan Konferansı'na delegelerle beraber katılmış olan Tevhid-i Efkar gazetesi sahibi ve yazı işleri sorumlusu Velid Ebuzziya'nın Türkiye'ye göndermiş olduğu 94 mektup ele alınmıştır.Tarihî öneme sahip bu mektuplar bir gazetecinin gözünden Lozan sürecinin perde arkasında yaşanan olayları daha sağlıklı değerlendirmemize imkan vermektedir...“ -- Arka kapak.