Kürt milliyetçiliğinin tarihi - Jwaideh, Wadie, 1916-2001. (İstanbul)
589 sayfa
Keywords: “Jwaideh'in kitabı, Kürt milliyetçilik hareketleriyle ilgili bir “klasik” sayılabilir; konuya eğilen bütün çalışmalarda bu esere atıf yapılır. Kürt milliyetçiliğinin 1950'lere kadarki oluşumunu, aldığı biçimleri ve siyasal safahatını ele alan bu temel eserin Türkçeye kazandırılmış olması, hem Türkiye açısından yakıcı önemdeki bu sorunu kavramak için, hem de genelde Ortadoğu siyasal coğrafyası ile ilgili kaynak kıtlığını telafi etmek bakımından değerli bir katkı sağlayacaktır. Kürt Milliyetçiliğinin Tarihi, öncelikle, Kürt topluluklarının geleneksel yaşam ve siyasal örgütlenme biçimlerinin modern zamanlardaki karmaşık değişim sürecine ışık tutuyor. Jwaideh, yaşanan muazzam değişim sürecini, bu coğrafyadaki ulus-devlet oluşum süreçleri ve “büyük” güçlerin politikaları ile etkileşimi içinde gözlemliyor. Bu travmatik değişim sürecinin ardından, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasının altüst edici ortamında Kürtlerin siyasal hareketleri ve bağımsızlık kazanma girişimleri inceleniyor. Emsalsiz ölçüde bilgi ve veriye dayanan bu incelemenin arka planında, Kürt topluluklarının kültürü, alışkanlıkları ve günlük hayatı zengin bir bakış açısıyla sunuluyor.“ --