Türkiye'nin parçalanması ve İngiliz politikası, 1900-1920 (İstanbul)
663 sayfa
Keywords: “Londra'daki İngiliz Devlet Arşivinde (Public Record Office) bulunan ve İngiliz Dış Politikası Üzerine Belgeler (Documents on British Foreign Policy) başlığıyla yayınlanan ve Genel Yazışmalar adını taşıyan arşivde FO 371 siyasal belgeler; Arthur James Balfour (İngiltere Dışişleri Bakanı), Lord Curzon (İngiltere Dışişleri Bakanı), Sir Eyre Crowe (İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı) ve Sir Andrew Ryan (İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiserliği Başçevirmeni) İngiliz siyaset ve diplomat adamlarının özel yazışmaları; İngiliz Savaş Kabinesinin 1914 - 1918 ve 1920 dönemlerine ilişkin tutanakları Türkiye'nin Parçalanması’na ve Türk Kurtuluş Savaşı'na ışık tutan, Türkiye dışındaki en önemli birinci elden kaynaklar arasındadır. Kitap iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde yer alan gizli belgelerde Türkiye’nin parçalanması Profesör Arnold J. Toynbee'nin değerlendirmesiyle; ikinci bölümde Türk Kurtuluş Savaşı verilmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin yıkılışı, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın gelişimi ve sonuçlanmasıyla ilgili gizli belgelerin değerlendirilmesi de bu konuda önemli ve değerli bir uzman olan Profesör Gotthard Jaeschke'nin bilimsel incelemesiyle sunulmuştur.“ --