Erbakan'ın Kürtleri - Çalmuk, Fehmi, 1969- (İstanbul)
242 sayfa
Keywords: “Milli Görüş hareketi 1969'dan beri Türkiye siyasi hayatında önemli bir rol oynuyor. Bu hareketin bel kemiğini de, tartışmasız bir şekilde Kürtler oluşturuyor. Gazeteci Fehmi Çalmuk, kitabında esas olarak Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nin Güneydoğu politikasını, daha doğrusu politikalarını tarihsel gelişimi içerisinde ele alıyor. Çalmuk, yıllardır çok yakından takip ettiği Milli Görüş'ün ve onun tartışılmaz lideri Necmettin Erbakan’ın Kürtlerle ilişkisini “Bir dargın, bir barışık“ cümlesiyle özetliyor. RP'nin, 1991 genel seçimlerinde HEP ile ittifak görüşmelerini keser kesmez, Alparslan Türkeş’in MÇP'si ve IDP'yle hangi koşullarda seçim ittifakı yaptığını, üç yıl sonra ise HEP yerine kurulan DEP'in boykot ettiği yerel seçimlerde aynı RP’nin Kürt tabanı nasıl yeniden kazandığını anlatıyor. Erbakan'ın Kürtleri, Milli Görüş hareketiyle sınırlı değil: İslami kesimin farklı çevrelerinin Kürt sorununa bakışını da tartışıyor. Diğer yandan Hizbullah olayı, PKK'nın İslam'a bakışı, Türk-İslam sentezcilerinin Kürtlere yönelik çalışmaları, Kuzey Irak'taki gelişmelerde Türkiye'nin rolü ve ordunun PKK'ya karşı mücadelede İslam’dan yararlanması da kitapta yine derinlemesine incelenen konular...“ --