Amerika, NATO ve Türkiye - Ataöv, Türkkaya, 1932- (Ankara)
288 sayfa
Keywords: “Araştırmacı, yazar, üniveriste öğretim üyesi ve halkın özgürlüğünden ve eşitliğinden yana eylemci olan Prof. Dr. Türkkaya Ataöv Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde kırk yıl uluslararası ilişkiler dersleri verdi. Bu alanda yazdıkları yirmi dilde yayınlandı, çalışmalarından ötürü yurt-dışı ilerici çevreler ağırlıklı on yedi madalya ya da akademik Ödül aldı, Birleşmiş Milletler'e bağlı beş uluslararası örgütün merkez yöneticiliğinde görevlere getirildi. Bu bağlamda NATO'ya ve bu örgütün Türkiye ile ilişkisine eğilmesi de doğaldı. Konuşmaları ve yazılarıyla NATO'yu eleştiren ilk tartışmayı açtığı söylenebilir. Bu yaklaşımla NATO'yu kapsamlı biçimde ilk kez eleştiren kitabı kırk yıl önce yayınlamıştı. Elden geçirdiği bu yeni baskıyı okuyucuya bir daha sunuyor. O yıllardaki değerlendirmeleri yüzünden öldürülme gözdağları açıkça yazıya bile dökülmüştü. Günümüz gelişmeleri onun yaklaşımının doğruluğunu kanıtladı. Prof. Ataöv ülkemizin küresel tekelci sermayenin dünyayı kendi çıkan doğrultusunda yeniden düzenleme girişimlerinden olumsuz yönden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğu ve çözümün tam bağımsızlık ve eşitlik savaşımının yükseltilmesinde yattığı görüşündedir.“ -- Arka kapak.