21. yüzyıl perspektifinde dünya siyaseti ve sorunlar - Girgin, Kemal, 1932- (İstanbul)
343 sayfa
Keywords: “21. Yüzyılın (ve yeni Bin yıl=Millenium) daha ilk yılında 11 Eylül günü, dünyanın lideri ve en güçlü ülkesi ABD beklenmeyen bir şekilde can evinden vurulmuş ve New York ile Vaşingtonda Pentagon (Savunma Bakanlığı) uçak saldırılarına uğramış, üç bine yakın insan bu terörist eylemlerle ölmüşlerdir. Bu ünlü gün dünya tarihinde yeni bir dönemeç olmuştur. Bu saldırılar sonucu bir ay sonra Afganistan bombalanıp, işgale uğramış, gerekçesi de terörist örgütlere barınak sağlaması olmuştur. Oradaki terör eylemleri on yıldır hâlâ sürmektedir. Küresel terör tehdidi bu Yüzyılın bir numaralı sorunu halindedir. Afganistan harekâtından bir buçuk yıl sonra (Mart 2003) Irak da bombalanıp, işgal edilmiş, yönetimi devrilmiştir. Orada da işgal kısmen sürüyor. Binlerce kişi ölmüştür. Son on yıldaki bu sarsıcı olaylara ilâveten dünya gittikçe kritikleşen sorunlarla yüz yüzedir: devamlı çoğalan nüfus, artan fakirlik ve işsizlik, iklim değişiklikleri ve bozulan çevre sorunları, enerji ihtiyaçlarının artışı ve paylaşım mücadeleleri, su kaynaklarının azalması, din ve ırk motifli kavgalar, illegal örgütlerin artışı, ekonomik ve finansal krizler ve daha birçok sorun yakamızı bırakmıyor. Bu kitap, yukarıdaki sorunları ve olayları incelemek, bunların geçmişine ve geleceğine ışık tutmak amacıyla kaleme alınmıştır. Ayrıca, dünya siyasetine yön veren şu belgelerin tam metinleri de kitapta yer almıştır: Birleşmiş Milletler Şartı (temel andlaşması), NATO Andlaşması, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, AGİT Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Belgesi, Nükleer Silâhları Önleme Andlaşması (ile Türkiyeyi ilgilendiren Lozan Barış Andlaşması özeti ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi).“ -- Arka kapak.