Medhal-i ilm-i hukuk - Münif Mehmed Paşa, 1830-1910. (İstanbul)
407 sayfa
Keywords: “Münif Paşa faaliyet ve eserleriyle, Tanzimat dönemi devlet adamları arasında medeniyet, ilerleme, bilim, yeni eğitim, siyasi-hukuki dönüşüm gibi ana yönelişleri tek başına temsil edebilecek nadir şahsiyetlerden. 1880’den itibaren Mekteb-i Hukuk’ta okuttuğu Hukuka Giriş dersi için hazırladığı Medhal-i İlm-i Hukuk ise Türkçede bu alanda kaleme alınan ilk kitap olma özelliğine sahip. Tercüme-uyarlama yoğunluklu yazı faaliyetinin hukuka odaklanan veçhesinin mahsullerinden olan bu eserde Münif Paşa, Belçikalı hukukçu Parfait-Joseph Namur’un Hukuka Giriş kitabını esas alıyor. Modern Batı düşüncesinin ürünü olan bir hukuk metniyle nasıl ilişki kurulabileceğini, model alma ve uyarlama konusunda takip edilebilecek yöntemleri kendi zaviyesinden gösteriyor. Önümüze getirdiği meseleler bakımından güncelliğini koruyan eser, ilk karşılaşmanın barındırdığı temel çelişkileri ve uzlaştırma çabalarını görmek için elverişli bir imkân, çağdaş Türk düşüncesinin hukuka dair tartışmalarını başlangıç noktasında kavramak isteyenler için önemli bir kaynak.” --