İktidar, tarih ve kimlik - Abdula, Sevba. (İstanbul)
392 sayfa
Keywords: “Akademi ve uluslararası medyanın bilhassa 90’lardan itibaren yoğun ilgi gösterdiği Balkan uluslarının kimlik inşa süreçleri çok sayıda çalışmaya konu olmuştur. Elinizdeki kitap, bu alandaki soruşturmasını siyaset, ulus ve geçmiş anlatıları üzerinden ders kitaplarını merkeze alarak yürütüyor. Modern devlet, iktidar, ideoloji, eğitim, tarihyazımı, tarih eğitimi ve kimlik inşa mekanizmalarını birbiriyle ilişkilendiren çalışma, ilgili süreçlerin yapısal doğasını, araçlarını ve dinamiklerini analiz etmeye odaklanıyor. Kimlik inşa sürecini bütüncül bir yaklaşımla ele alan metin, Sırpların 1946-1980, 1981-2000 ve 2001 sonrası kırılma dönemlerini, tarihyazımında Osmanlı ile Habsburg imparatorluklarına dair anlatıları ve bu anlatılar üzerinden şekillenen kimlik inşa mekanizmalarının ortaya çıkardığı kolektif kimlikleri ayrıntılı bir şekilde inceliyor.” --