Balkanlar - Hupchick, Dennis P. (İstanbul)
542 sayfa
Keywords: “Tarih boyunca Balkanlar, medeniyetler arasında stratejik bir köprü, kültürel bir mozaik ve siyasi bir çatışma alanı oldu. Dennis P. Hupchick’in Balkanlar, İki Dünya Arasında Bir Tarih başlıklı bu eseri, söz konusu bu kadim coğrafyanın karmaşık ve renkli tarihini ve çok katmanlı kimliklerini kapsamlı bir şekilde ele alarak okuru coğrafyanın derinliklerine götürüyor. Bizans İmparatorluğu’ndan Osmanlı hâkimiyetine, romantik milliyetçilik döneminden Komünizm çağına kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan bu eser güçlü tarihsel anlatısıyla dikkat çekiyor. Balkanlar’ın etnik, kültürel ve siyasi çeşitliliğini vurgulayan kitap, fiziki coğrafyadan kaynaklanan zorlukların ve avantajların nasıl sosyal ve siyasi şekillendirici bir rol oynadığını gözler önüne seriyor. Osmanlı yönetiminin etkilerinden modern ulus devletlerin ortaya çıkışına, bölgesel çatışmalardan Soğuk Savaş’ın ideolojik bölünmelerine kadar, Balkanlar’ın tarihine dair bilinen birçok klişe ve yanlışı sorgulayan Hupchick, derinlemesine bir anlayış sunuyor. Balkanlar Batı ile Doğu arasında bir sınır olmanın ötesinde bir medeniyet merkeziydi. Avrupa’nın güneydoğu ucunda, üç kıtanın kesişim noktasında yer alan Balkanlar kültürel çeşitlilik ve etkileşimin, etnik ve dinî çatışma ve bir arada yaşayabilmenin, modern öncesi ve modernitenin eridiği bir potadır. Hupchik’in asırlara yayılan tarihsel tasvir ve tespitleri sadece kronolojik bir silsileyi değil, Ortodoks Hristiyan, İslam ve Batı ve Orta Avrupa medeniyetlerinin daimî bir etkileşim hâlinde olduğu bu biricik coğrafyayı akademik titizlik ve bir anlatı ustalığıyla okura sunuyor. ‘Balkanlar’ı anlamak, yalnızca Avrupa tarihini değil, insanlık tarihini anlamaktır’ iddiasının zeminini bulacağı bu eser, Türkçe’de şimdiye kadar yayımlanmış en kapsamlı Balkan tarihidir.” --