Millî inşacı bir sosyolog - Macit, M. Hanifi, 1976- ([İstanbul])
326 sayfa
Keywords: “M. Hanifi Macit tarafından kaleme alınan eser, yazarın sözleriyle şöyle ifade edilmektedir: “Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, ilk gençlik yıllarından itibaren sosyal problemlere duyarlı ve idealleri peşinde koşan bir aydındır. Türkiye’de yerli ve millî bir düşünce geleneği kurmayı kendisine gaye edinmiştir. İhtisas alanı sosyoloji olmakla birlikte iktisat, hukuk, ahlak, tarih, felsefe, siyaset, edebiyat ve halkiyat da Fındıkoğlu'nun ilgilendiği, eserler ürettiği çalışma alanlarıdır. Bu denli geniş bir yelpazede eserler veren bir düşünür hakkında değerlendirmelerde bulunurken indirgemeci çıkarımlar yapmamak için yargı cümlelerinden ve kategorize etme eğiliminden genel olarak sakınılmıştır. Ziyaeddin Fahri'nin üretkenliğini besleyen temel motivasyon vefatına kadar inandığı millî değerler, kendisine şiar edindiği “İlim, vatan içindir.” görüşü ve teşkilatçılığıdır.” --