Muzdarip idealist, arkeolog bilim adamı - Uysal, Ali Osman, 1960- ([İstanbul])
304 sayfa
Keywords: “Remzi Oğuz Arık 19. yüzyılın sonlarında Kozan’ın Kabaktepe köyünde dünyaya geldi. Çocuk yaşta Selanik’in elden çıkışına şahit oldu. İşkodra kuşatmasını bizzat yaşadı. Bu iki olayın onun çocuk vicdanında ve millî gururunda derin izler bıraktığı düşünülür. İşkodra’nın teslim olmasıyla kentteki sivillerle birlikte İstanbul’a geldi. Burada Mehmet Emin Yurdakul ile tanıştı. O yıllarda Türkçülüğün merkezi konumundaki Türk Ocağı’na devam eden Arık ta önce Turancı rüzgârın etkisinde kaldı. Zamanla daha gerçekçi bir zemine oturan çizgide Türk milliyetçiliği idealini tüm benliğiyle benimseyen Arık, çok istediği halde Çanakkale muharebelerine katılamamış olsa da tüm ömrü boyunca tıpkı bir cephedeymiş gibi ülkesi ve milleti için didinip durdu. Bir koltuğa çok sayıda karpuz sığdıran Arık, Gökalp’ten sonra Türk milliyetçiliği fikrinin ikinci büyük temsilcisi olarak kabul edilir. Galiba bundan dolayı onun öğretmen, terbiyeci (mürebbi), yol gösterici (mürşit), edip, arkeolog, sanat tarihçi, müzeci ve bilim adamı yönleri biraz arka planda kalmıştır.” --