Türk sanatları - Tiryaki, Yavuz. (İstanbul)
335 sayfa
Keywords: “Ebrû, günümüzde kıvamı artırılmış bir sıvının yüzeyinde boyaların yüzdürülmesi ve bu boyaların kâğıda alınması ameliyesine verilen addır. Ebrû, Türkler'in bir kâğıt boyama hüneridir. Doğu'dan Batı'ya Türkler vasıtası ile geçmiş, Osmanlı coğrafyasında sadece İstanbul'da icra edilmiştir. Türk ebrû tarihi Türkiye'de bu konuda yapılan ilmî çalışmaların azlığından yeterince bilgi sahibi olamadığımız bir sahadır. Zira akademik olarak bu saha birçok sanatsal değere haiz kültür miraslarımız gibi ilgisiz kalmış, yeterince çalışmalar yapılmamıştır. Bu çalışmamızda çekişmelerden uzak kalarak ebrû tarihi ve Türk ebrûculuğu hakkında bilgi ve belgeleri toparlamaya yöneldik. Daha önce yapılan Türk ebrû tarihi üzerine yorumlar ve tespitler incelenerek bir çalışma yöntemi belirlenmiş, yerli yabancı müzeler, kütüphaneler ve özel koleksiyonlarda yer alan yaklaşık tarihi belli olan ebrû örnekleri sistematik bir sıra ile katalog hâline getirilmiştir. Geniş bir yelpaze içerisinde tarihlendirme ortaya koymaya gayret gösterdik. Bu tarihlendirme içerisinde ünik eserlerle de karşılaştık. Bu ürünleri de ayrıca belirttik. Elde ettiğimiz en önemli sonuç ise Türk ebrûsunun mimaride, müzikte ve diğer sanat dallarında olduğu gibi zaman içerisinde belirli dönem ve ekolleri oluşturduğudur.” --