Anılarım - Çerkez Ethem, 1884/86-1949. (İstanbul)
150 sayfa
Keywords: “Çerkes Ethem (D. 1886, Emreköy-Bandırma / Ö. Eylül 1948, Amman) Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen liderlerinden biridir. Komutasındaki Kuvay-ı Seyyare (Gezici Kuvvetler), gerek Düzce, Adapazarı, Yozgat ayaklanmalarının bastırılmasında, gerek işgalçi Yunan kuvveetlerine karşı savaşta çok önemli yararlılıklar gösterdi. Yeşil Ordu'nun kurucuları arasında yer aldı. Halk İştirakiyun Fırkası ile ilişki kurdu ve Arif Oruç'un Eskişehir'de çıkardığı Bolşevizm yanlısı Yeni Dünya gazetesinin yayımına destek oldu. Kurtuluş Savaşı'na önderlik ve bağımsızlık sonrası iktidar sorunları yüzünden Kemalistlerle çatıştı ve bu çatışmada yenilgiye uğrayınca kuvvetlerini dağıtarak savaşı bıraktı. Yunanlılara teslim olması hayatının en büyük trajik hatası oldu. Bu hatası, siyasi hasımlarca çok kullanıldı. Atina'da bir süre tedavi gördükten sonra Suriye'ye yerleşti. 1938'de affedilmesine karşın Türkiye'ye dönmedi. Ölünce Amman'da Kabatay Mezarlığı'na gömüldü.“ --