Afganistan'da bir jöntürk - Mehmet Fazlı. (İstanbul)
xvi, 94 sayfa
Keywords: “Reformcu Afgan Emiri Hamidullah Han’ın, ülkesinin kalkınmasına yardımcı olacak iyi yetişmiş Türk gençleri aradığı haberi, Mısır’da sürgünde bulunan jöntürklere ulaşır. Mehmet Fazlı, bu davete uyarak arkadaşlarıyla birlikte yola çıkar. Avusturya-Macaristan, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan ve İran üzerinden, maceralı bir yolculukla Kâbil’e ulaşır. Takvimler günümüzden yüz yıl kadar öncesini gösterirken, Emir Habibullah’ın reformlarıyla modernleşme yolunda hamlelere girişmiş olarak bulduğu Afganistan’a hayran kalır. Yeni devlet okullarında İngilizce’nin yanında Türkçe de yabancı dil olarak okutulmakta; Türk eğitmenler ve subaylara büyük güven duyularak önemli yerler verilmektedir. Mehmet Fazlı’nın tanıdığı şehzadeler arasında Amanullah Han da vardır. Bu ortamın da etkisiyle ileride Türkiye’ye ve Mustafa Kemal’e hayran bir kral olarak tahta geçecek şehzade...“ --