Plevne Meydan Muharebesi - Herbert, Frederick William von, ?-1924/25. (İstanbul)
295 sayfa
Keywords: “Plevne'nin, yerleşim yeri çok küçük bir kasaba olmasına rağmen, hinterlandı çok geniştir. Konumu itibarıyla, Osmanlı Devleti'nin Avrupa topraklarındaki son durak yeri, bu bölgedir. Türkler açısından büyük stratejik öneme sahip Plevne, bölgenin kilidi gibidir. Ruslar için ise, “Boğazlara İstanbul'da Ulaşma“ hedefinin anahtarıdır. Plevne Savaşında, Osman Paşa 360 derecelik bir savunma bölgesini sipere çevirmiş, her yönden gelen Rus saldırılarını püskürterek, Ruslara çok büyük kayıplar verdirmiştir.Plevne'nin, yerleşim yeri çok küçük bir kasaba olmasına rağmen, hinterlandı çok geniştir. Konumu itibarıyla, Osmanlı Devleti'nin Avrupa topraklarındaki son durak yeri, bu bölgedir. Türkler açısından büyük stratejik öneme sahip Plevne, bölgenin kilidi gibidir. Ruslar için ise, “Boğazlara İstanbul'da Ulaşma“ hedefinin anahtarıdır.Plevne Savaşında, Osman Paşa 360 derecelik bir savunma bölgesini sipere çevirmiş, her yönden gelen Rus saldırılarını püskürterek, Ruslara çok büyük kayıplar verdirmiştir. Yüzbaşı Von Herbert, 1877 yılında Osmanlı Ordusuna gönüllü olarak katılmış, Plevne savaşlarının başından sonuna kadar Türk askeri ile Ruslara karşı omuz omuza savaşmıştır.Savaşın yangınını yüreğinde hisseden yüzbaşı, yaşadıklarını duygularıyla sentezleyerek bir savaş romanı haline getirmiştir. İngiliz ordusunda da görev yapmış olan Yüzbaşının, her iki orduyu birbirine karşılaştırması, özellikle ilginçtir. Eserin İngiltere'deki ikinci baskısının önsözünde General Sir Con D. P. Frenç büyük savaşta İngiliz başkumandan, diyor ki: “Bu kitaptan maddi olarak ne gibi dersler öğrenileceğine işaret ettim. Fakat onun öğreteceği manevi hakikatler de çok önemlidir.“ İsteyenin ilginç bir roman, isteyenin de savaş sanatı için bir ders kitabı olarak okuyabileceği bu eser, askerî tarih için çok değerli bir kazanç olmuştur.“ --