Aşiretler raporu (İstanbul)
368 sayfa
Keywords: “113 sayfasına tek tek “çok gizli” damgası vurulmuş olan ve 1970’li yılların ilk yarısında hazırlanan bu rapor, Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ili kapsıyor. Ülkemizin hâlâ Ortaçağ kalıntılarını barındıran özellikleri raporda ayrıntılarıyla saptanmıştır. Tek tek her aşiretin nüfusu, dili, mezhebi, reisi ya da ileri gelenleri, oturduğu yerler... Rapor’da önem verilen bir diğer konu, cumhuriyet tarihinde çıkan Kürt isyanlarına karşı aşiretlerin tutumudur. Rapor’u hazırlayanlar, aşiretleri, devletin iki temel direği olan vergi ve askerlik ölçütlerine göre de değerlendirmişler. Rapor, nesnel bilgiler dışında, “düşünceler” hanesinde, hazırlayan kamu makamlarının yorumlarını içeriyor. Aşiretlerin birbirleriyle ilişkileri de değerlendirilmiş. Rapor’un bir başka önemli özelliği, devletin geleneksel Kürt politikasını açıklayan önemli bir belge olmasıdır.” --