I. Dünya Savaşı'nda Rusya'nın rolü - McMeekin, Sean, 1974- (İstanbul)
310 s.
Keywords: “Sean McMeekin bu dikkat çekici çalışmasında tarihçilerin bugüne kadar yeterince üzerinde durmadıkları bir olguyu, Çarlık Rusya'sının emperyalist emellerinin Birinci Dünya Savaşı'nın kökenlerindeki rolünü Türk, Fransız, Alman, Avusturya, İngiliz ve bugüne kadar ihmal edilen Rus arşiv belgelerine dayanarak cesurca yeniden yorumluyor. İngiltere ve Fransa'nın Alman tehdidini dengelediği 1914 savaşı Rusya'nın hedeflerine ulaşması için uygun bir andı: Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalamak, İstanbul ve Boğazlar'ı ele geçirmek.McMeekin'e göre Birinci Dünya Savaşı'nın ana sorunu Ortadoğu'yu kontrol etmekti. Bu anlamda 1914 savaşı Osmanlı mirası üzerine bir savaş olarak nitelenebilir. 'Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaklaşık bir yüzyıl geçmesine karşın, Osmanlı İmparatorluğu'nun eski toprakları hâlâ için için yanıyor. Şiiler ve Sünniler, Araplar ve Yahudiler ve diğer bölgesel hasımlar Osmanlı mirasının son kırıntıları için kavgayı sürdürüyorlar.' “ --