Diyar-ı Rum’dan hikâyeler - Bayrı, Buket Kitapçı. (İstanbul)
252 sayfa
Keywords: “Müslüman Türk topluluklarının 11. yüzyılın sonlarından itibaren Anadolu’ya yerleşmeleri, o tarihte Bizans toprağı olan bu bölgede bir dizi jeopolitik ve kültürel değişime yol açar. Bu değişimlerin izlerine, 13. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar kaleme alınan Müslüman Türk destan ve menakıbnameleri ile yer yer kesişen Bizans şehadet hikâyelerinde rastlanır. Buket Kitapçı Bayrı, Diyar-ı Rum’dan Hikâyeler-Hareketli Sınırlar, Değişen Kimlikler (13.-15. Yüzyıllar) adlı bu eşsiz çalışmasında Bizanslı yerli halk ile yeni gelen Müslüman Türklerin Diyar-ı Rum adı verilen ortak bir hikâye dünyasında karşılaşmasını, her iki tarafça bu karşılaşmanın algılanışını, jeopolitik ve kültürel sınırların hareketliliğini ve bunlara bağlı olarak bölgenin sakinlerinin kimliklerinin uğradığı değişimi inceliyor. Hem Türkçe hem Yunanca kaynaklara dayanan Diyar-ı Rum’dan Hikâyeler, belirli yerlerin karakteri ile sakinlerinin kültürel kimlikleri arasındaki karmaşık ilişkiyi gözler önüne seriyor.” --