Sehî Bey tezkiresi - Sehî Bey, ?-1548. (İstanbul)
318 sayfa
Keywords: “İslam medeniyetinin dünya uygarlığına en önemli katkılarından biri biyografi alanına gösterdiği ilgidir. Bunun neticesi olarak 8. yüzyıldan itibaren çok sayıda farklı meslek mensubu için biyografik eserler kaleme alındı. Önce Arapça olarak yazılan bu eserler, sonra Farsça, 15. yüzyıldan itibaren de Türkçe olarak tanzim edilmeye başlamıştır. Önemli bölümü şairlerin hayat ve eser bilgilerine tahsis edilip tezkire olarak anılan bu eserlerin Batı Türkçesindeki ilk örneği, elinizdeki Sehî Bey Tezkiresi’dir (y. 1538). Osmanlı kültür tarihinde yetişen şair/yazarların hayatları ve eserleriyle ilgili bilgi sahibi olmanın mümkün hale geldiği, adeta ustadan çırağa geçen bir zanaat gibi gelişen bu geleneğin başlatıcısı Sehî Bey’dir. Edebî birikimin ustalarını bir araya getirme ihtiyacını fark eden Sehî Bey, bu eseri ile Osmanlı edebiyatında tezkire türünü başlatmış, hemen ardından yazılan benzer örneklerle tezkire yazımı hiç kopmadan yirminci yüzyıla kadar devam etmiştir. Elinizdeki çalışmada Anadolu sahasında yetişmiş 240 şair/yazar hakkında bilgiler bulunmakta ve şair/yazarların eserlerinden örnekler ortaya konulmaktadır. Sehî Bey Tezkiresi, özellikle yazarıyla çağdaş olan şairler hakkında verdiği bilgiler bakımından edebiyat tarihimizin önemli bir kaynağı olarak kullanılagelmiştir. Dil içi çeviri yoluyla günümüz okuyucusuna sunulan ve bu güncellemeye uygun olarak Erken Dönem Osmanlı Şairleri ismi ile elinize ulaşan Sehî Bey Tezkiresi’nin, alan meraklılarına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” --