Gürcistan - Şengelia, Kaha. (İstanbul)
413 sayfa
Keywords: “Tarih boyunca Gürcistan, Kafkasya’nın büyülü coğrafyasında köklü bir kültür ve medeniyetin beşiği oldu. Gürcistan: İmparatorluklar Arasında Bir Tarih okuyucuyu bu toprakların binlerce yıl süren tarihine, uzun bir yolculuğa çıkarıyor… Taş Devri’nden günümüz modern Gürcistan’ına kadar uzanan bu eser, sadece tarihî bir anlatı değil, aynı zamanda Gürcü kültürünün, siyasî ve toplumsal yapısının, halkının, âdetlerinin ve dinî anlayışının derinlemesine bir incelemesidir. Antik Kolhis ve Kartli krallıklarından ortaçağlarda Gürcü feodal monarşisinin yükselişine, doğu ve batı olarak doğal sınırlarla bölünmüş, farklı etnik, dinî, sosyoekonomik yapıları bir çatı altında tutmaya çalışan hanedanların var olma çabalarına, Moğol ve Timur istilalarının kanlı ve karanlık günlerinden ilk birleşik Gürcü krallığına uzanan bir tarih… 16. yüzyıldan itibaren, Osmanlı, Safevî ve Rus imparatorlularının Kafkaslardaki çatışma sahası hâline gelen Gürcistan, dilini, kilisesini ve kültürünü müstakil tutmayı başarmış, iç bölünmeler ve dış müdahalelerin zorluklarını her dönem yaşamıştı. Harita ve renkli görsellerle desteklenin bu eser Gürcistan tarihinin önemli safhalarından Didgori, Krtsanisi savaşlarını, Kral Tamar idaresinde yaşanan “altın çağdan” 18. yüzyıl sonundan itibaren ülkenin Rus tahakkümü altına girmesini akıcı bir şekilde aktarıyor. Tüm bu dönemler boyunca sadece tarihsel olaylar değil, aynı zamanda Gürcü edebiyatının, sanatının, mimarisinin ve tarihyazımının zengin mirası ve önde gelen şahsiyetleri de okura sunuluyor. Roma, Bizans, Moğol, Osmanlı, Safevî ve Rusya gibi büyük güçlerle şekillenmiş, kültürel zenginlikleri ve tarihî dayanıklılığıyla dikkat çeken Gürcistan’ın hikâyesi, tarihçiler, akademisyenler ve Kafkasya’nın kadim halklarına ilgi duyan herkes için vazgeçilmez bir kaynak olacak.” --