Türk diplomasi tarihinden kesitler (Nevşehir)
xiv, 150 sayfa
Keywords: “Diplomasi, her ne kadar kavram olarak yakın dönemde kullanılmaya başlanmış olsa da diplomasi tarihin her devrinde toplumlar ve devletler arasında sorunların çözümünde önemli rol oynamış ve diplomasinin yetersiz kaldığı durumlarda savaşlar sorunların temel çözüm mekanizması haline gelmiştir. Ulus devlet yapısının yaygınlaşması ve uluslararası ilişkilerde ulus devletlerin temel aktör olmasından sonra ise diplomasi uluslararası ilişkilerin düzenlenmesinde vazgeçilmez unsur konumuna yükselmiştir. Devletler arasındaki sorunların çözümünde karar vericilere stratejik verileri sunan diplomatlar çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Uluslararası ilişkilere yönelik konularda ve sorunların çözülmesinde kamuoyuna yansıyanlar kadar kamuoyuna yansımayan birçok gelişmede diplomatların önemli etkileri olmuş hatta diplomatlar tarafından acil durumlarda ortaya konulan öneriler ile savaşlar bile önlenmiştir. Fakat bunların bir kısmı hatıratlarda yer alırken, önemli bir kısmı sürece damga vuran isimler ile birlikte yok olup gitme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kapadokya Üniversitesi (KÜN) ve Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) iş birliğinde yürütülen Türk Diplomasi Tarihi projesi ile Türk diplomasi tarihine ışık tutulması hedeflenmektedir. Başta T. C. Dışişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarda görev yapmış emekli diplomatlar, askerî personel ve devlet adamlarının konuk olarak katıldığı programlarda, Türk dış politikasının karar alma süreci, geçmişte alınmış önemli kararların arkasında yatan gerçekler, uluslararası gelişmelerin basına yansımamış bölümleri gibi konuların ele alınması ve Türk diplomasi tarihi konularında tarihe not düşülmesi amaçlanmaktadır.” --