Hastalık mekânları, şifa alanları (İstanbul)
347 sayfa
Keywords: “Hastalık Mekânları, Şifa Alanları: Çağlar Boyunca Anadolu’da Sağlık Hizmetlerinin Yapılanması, Antik Çağ’dan modern döneme uzanan süreçte Anadolu ve çevre coğrafyalarda mekânsallık, şifa, hastalık ve sağlık mimarisi arasındaki kesişimleri incelemektedir. Kitapta, doğa ve sağlık arasındaki ilişki, terapötik peyzajlar, şifa ortamlarının duyusal, ritüelistik ve performatif dinamikleri ile suyun sağlık mimarisi ve şifa mekânlarındaki rolü gibi eleştirel tıp ve sağlık beşeri bilimlerine dair çeşitli temalar ele alınmaktadır. Bu kitaba yazdıkları bölümlerle katkı sunan 16 yazar, farklı disiplinler ve akademik geleneklerden gelmekte olup araştırmalarında maddi kalıntılar ve yapı planlarından yazılı belgelere, sözlü tarihlere ve romanlardaki kurgusal mekânlara kadar uzanan geniş bir kanıt yelpazesi kullanmaktadır. Kaynak ve metodolojilere yönelik bu kapsayıcı yaklaşımı benimseyen kitap, şifa ve hastalığın yalnızca hastane ortamında değil; ev, hamam, bahçe, ritüel ve dini uygulamaların gerçekleştiği mekânlar gibi çok çeşitli alanlarda da vuku bulduğunu göstermektedir. Hastalık Mekânları, Şifa Alanları: Çağlar Boyunca Anadolu’da Sağlık Hizmetlerinin Yapılanması, Türkiye ve ötesinde tıp ve sağlık beşeri bilimlerinin gelişimine katkıda bulunurken, dünyanın bu önemli bölgesindeki sağlık mimarisi ile şifa ve hastalık mekânlarına dair mevcut anlayış ve tanımlarımızı zenginleştirmektedir.” --