Bir Sovyet tarihçisinin gözüyle Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı, 1918-1923 - Şamsutdinov, Abdullah Mardanoviç, 1907-1998. (İstanbul)
434 sayfa
Keywords: “Bu yapıt bir Sovyet bilim adamı tarafından yazılmıştır. Kitabın yazarı Prof. Dr. Abdula Mardanoviç Şamsutdinov, Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü Tarih Bölümü’nün uzun süre başkanlığını yapmıştır. Bu ciddi yapıt, yazarlık profesörlük tezidir. Bu kitabın önemi, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın bir Sovyet bilim adamı tarafından değerlendirilmesidir. Bu nedenle hem tarih bilimi metodolojisine sahiptir hem de bir Sovyet bilim adamının görüşünü yansıtmaktadır.Bu kitap kesin bir başvuru yapıtıdır; çünkü Ulusal Kurtuluş Savaşı süreçlerindeki halk hareketleri, Türkiye-Sovyet ilişkileri, Kafkas bölgesindeki durum gibi konularda, Rusya dışındaki araştırmacılar için ulaşılması kolay olmayan belgelere dayanarak yazılmıştır. O dönemdeki Rus gazeteleri, Komünist Partisi arşivleri, özgün bilgileri, Sovyetler Birliği’nde bu konuda yazılmış tüm kitap ve makalelerden yararlanılmıştır...“ --