Rus basınında Kurtuluş Savaşı ve Atatürk - Örs, Rasim Dirsehan, 1963- (İstanbul)
152 sayfa
Keywords: “Bu kitap, bin yılı aşan Türk-Rus ilişkilerinde, yüzyılların düşmanlığının, nasıl büyük bir dostluğa dönüştüğünü, Avrasya’nın kaderini belirleyen adımların nasıl atıldığını anlatıyor. Dünyanın en büyük kara devletini oluşturan Rus Çarlığı’nın, Türk varlığını ortadan kaldırıp Boğazları ve Anadolu’yu ele geçirmek üzereyken, Büyük Ekim Devrimi ile tarih sahnesinden silinişini; bu devrimi gerçekleştiren Bolşevik hükümetinin, tüm dünyada sınıfsız bir toplum ülküsünün peşinde koşarken, Anadolu’daki Kurtuluş Savaşı’nı nasıl kendi hayat memat meselesi olarak gördüğünü; ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunda verdiği büyük desteği gözler önüne seriyor. Kitabı okurken Türkiye Cumhuriyeti ile yeni SSCB’nin kurulduktan sonra nasıl birlikte var olma mücadelesi verdiklerini izleyecek, içinde bulunduğumuz coğrafyada bugün olan bitenleri daha sağlıklı değerlendirebileceksiniz. Ve en önemlisi Atatürk ve silah arkadaşlarına sevgi, saygı ve minnet duygularınız bir kat daha artacak.“ -- arka kapak.