Türkistan'da tarih kaynakları ve tarihyazımı (İstanbul)
x, 555 sayfa
Keywords: “Elinizde bulunan kitap, İslam öncesi dönemden 20. yy.’a kadar olan zaman aralığında Türkistan’da bulunan tarihçileri, tarih kaynaklarını ve tarihyazımını inceleyen bir çalışmadır. Türkistan’a dair olan bu eser, ele alınan görece uzun ve alt dönemlere ayırılan asırlara ilişkin ağırlıklı olarak eleştirel bir bibliyografya ve belirli ölçüde tarihyazımı tartışmalarını da içeriyor. Bu amaçla kitapta, İslam Öncesi Türkistan’da Batı Köktükler, Soğdlular; İslamî Dönem Türkistan’da Samaniler, Moğollar ve Çağatay Hanlığı, Timurlular, Ebulhayrlılar (Şeybânî Özbekler), Astrahanîler, Mangıtlar, Hive Hanlığı, Hokand Hanlığı dönemleri başlıklarında Türkistan tarih yazıcılığının doğuşu ve gelişimi, yerel hanedanlıkların hakimiyetlerini tesis etmede tarihi kullanmaları, İslam coğrafyacıları gözünde Türkistan, Maveraünnehir’i Ziyaret Eden Önemli Seyyahlar ve Seyahatnâmeler, İslam kaynakları hazinesi mesabesinde olan Özbekistan Bilimler Akademisi Al-Biruni Şarkiyat Enstitüsü’ndeki yazma eserler ve mümkün olduğunca tarihyazım yaklaşımları ve tartışmaları izah edilmiştir. Kitapta Türkistan’ın dönemlerinden her birinin kaynakları, o dönemde ihtisaslaşmış ve çeşitli eserler vermiş tarihçiler tarafından incelenmiştir. Alana yeni giren öğrenciler, özellikle lisansüstü düzeyde olanlar kadar alanın uzmanları için de faydalı olacak bu eser, konunun ilgililerine her bir dönemin tarih kaynaklarına dair bilgi ve analiz imkanı sunmakta ve dönemler arasında tarih kaynaklarının ve tarihyazım dinamiklerinin, perspektiflerinin ve elbette kaynak türlerinin nasıl değiştiğini yahut devamlılık arz ettiğini görme imkanı sunmaktadır.” --