Cumhuriyet'in kalbinde (İstanbul)
320 s.
Keywords: Millî Mücadele’ye verdiği destekle sıradan bir Anadolu şehri olmaktan çıkan Ankara, başkent ilan edildiğinde Cumhuriyet’in de kalbi haline geldi. Kurtuluş Savaşı’ndaki askerî ve siyasî stratejilerin belirlenmesinde kilit bir rol oynayan kent, modernleşme çabalarının, kimlik arayışlarının ve toplumsal dönüşümlerin de mihenk taşı oldu. Cumhuriyet'in Kalbinde: Ankara'nın Mekânsal, Toplumsal ve Siyasi Yolculuğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’nın yüz yıllık serüvenini inceliyor. Tarihsel bir perspektiften, başkentin kuruluşundan günümüze kadar yaşadığı dönüşüm, değişim ve zorlukları ele alıyor. Erken Cumhuriyet döneminden itibaren başlayan modernleşme çabalarının yanı sıra, güncel siyasî ideolojilerin kentsel mekânda yarattığı etkilere de ışık tutuyor. Ankara’nın farklı dönemlerdeki kentsel gelişimini, mimarî planlamalarını ve toplumsal dinamiklerini gözler önüne seriyor. Gülçin Erdi tarafından derlenen; İlhan Tekeli, F. Cânâ Bilsel, Filiz Yenişehirlioğlu, Mehmet Tunçer, Zeki Kâmil Ülkenli, Çiğdem Varol Özden, Necibe Aydan Sat, Sevinç Bahar Yenigül, Z. Aslı Gürel, Sibel Akyıldız, Savaş Zafer Şahin ve Emrah Söylemez’in katkılarıyla hazırlanan bu eser, şehrin geçmişteki izlerini ve bugünkü yansımalarını bir araya getiriyor. Şehrin tarihine kazınmış modern ve laik bir toplum yaratma çabalarını, mimarî planlamaları ve siyasî etkileri mercek altına alan bu kitap, bozkırda bir başkent yaratan Cumhuriyet’e, ikinci yüzyılında bir saygı duruşu aynı zamanda. — Arka kapak.